torsdag den 12. marts 2015

Knagestrik

 
I samarbejde med sløjdlærerne har jeg knagestrikket med 5. klasserne. Det kom der mange fine ting ud af. Ponchoer, sjaler, halstørklæder og infinity-tørklæder.
 
Hvert af børnene har lavet strikkeknage i sløjd. Et stykke træ med 12 pinde, som har samme højde og samme afstand til hinanden. "Pindene" er lavet af trædyveler. Det er vigtigt, at slibe både pinde og træstykke til, så det bliver glat og lækkert at røre ved, da garnet ellers vil hænge fast, når der strikkes på knagen.

 
Man slår først et antal luftmasker op - en på hver pind.
Voksenponcho = 12 masker
Børneponcho = 9 masker
Halstørklæder = 10 masker
Det var, hvad vi valgte at slå op.

 
Princippet er næsten det samme som når man fingerstrikker eller bruger en strikkelise. Garnet lægges over pinden, og så trækkes løkken over garnet. Til halstørklæder og infinitytørklæder strikker vi 2 masker på hver pind, til sjaler og ponchoer 3 på hver pind. Jo flere masker på hver pind, jo større "huller" giver det i strikket - altså det man laver bliver mere åbent.

 
Når man når hen til enden, strikker man på samme måde tilbage igen. Sådan fortsætter man frem og tilbage, indtil det strikkede har nået den ønskede længde.

 
Til sidst lukker man af ved at binde knude på hver maske hele vejen hen. Hvis man laver en poncho syr man den sammen i samme arbejdsgang, ved at folde stykket op på knagen og binde de to ender sammen.
De løse ender af garnet hæftes ved at bruge en stor når, garnet kan gå igennem og trække gennem knuderne på det strikkede stykke.

 
Alle børn kan være med og få noget fint ud af at knagestrikke, og det går dejligt hurtigt. :-)

 
Vi udstillede tingene efterhånden som de blev færdige, og flere af børnene nåede både at lave 2 og 3 ting.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar